söndag 17 juni 2007

De vilda blommornas dag...

Jungfru Marie nycklar (Dactylorhiza maculata).

...vill liksom Gagga uppmärksamma De vilda blommornas dag, som anordnas av Svenska Botaniska Föreningen sedan några år tillbaka, genom att visa lite bilder på några av våra svenska vildväxande orkidéer. Orkidéerna har länge fascinerat mig och många människor innan mig, med sitt välutvecklade samspel med olika insekter och sin magiska skönhet. Variationsrikedomen är slående och de är helt klart mina favoritkärlväxter! I Sverige kan vi hitta 44 orkidéarter fördelade på 23 släkten medan det runr om i världen ska finnas runt 18 000 orkidéarter (inom 800 släkten)! Jag har ännu inte lyckats "kryssa" alla arterna men i veckan när jag var på kurs i Östersund, fick jag bland flera andra arter ÄNTLIGEN se den mycket efterlängtade...Nornan (Calypso bulbosa)! Tyvärr var exemplaren vi fann mer eller mindre utblommade (se bilder här för full blom) men vackra var de fortfarande...eller vad tycker ni? Hur många är så lyckligt lottade att de fått se en norna i full blom?
Norna (Calypso bulbosa). Finns endast i den norra delen av landet. Jag kände ingen doft men den ska tydligen dofta svagt av vanilj och har fått sitt namn efter de tre nornorna i den fornnordiska mytologin vilka avgjorde livsödena hos allt levande genom att spinna på livets trådar.

Guckusko och tvåblad har jag tidigare sett, bland annat på Kinnekulle men korallroten (Corallorrhiza trifida) var också ny! Den skiljer sig lite från de övriga då den saknar klorofyll och lever istället i symbios med en svamp. Den sägs ha en korallikt förgrenad rot, därav namnet. Jag har inte kontrollerat det själv då alla orkidéer är fridlysta i hela landet och således inte får varken plockas eller grävas upp.


Jämtländska juveler i mossan.
Högst upp från höger, Guckusko (Cypripedium calceolus), Tvåblad (Listera ovata), nederst från höger något utblommad Norna (Calypso bulbosa) och Korallrot (Corallorrhiza trifida).

9 kommentarer:

Gagga sa...

Tänk att du sett en Norna! Lite avundsjuk ;)
Jag är givetvis mycket fascinerad av orkidéer, men inte speciellt förtjust i de plastliknande i kruka. I min barndoms gröna dal växte så mycket vilda orkidéer, så de fanns med i mina buketter då. Stora fång Jungfru Marie nycklar blev så vackra tillsammans med de skarpt gula Slåttergubbarna. Ser inte av dom numera där, men det beror inte på mitt forna plockande utan på att de gamla betesmarkerna vuxit igen. Nattviolerna plockade jag aldrig.Av dem fanns aldrig så många. De syns heller inte där de växte förr. Sorgligt!

Anonym sa...

Tänk vad mycket man missar. Själv har jag aldrig hört talas om de vilda blommornas dag tidigare. Orkidéer är fantastiska och jag minns faktiskt ett arbete jag gjorde i mellanstadiet just om dem. Nornan verkar vara helt fantastisk, så kul att få se den i verkligheten.

Hannele på Hisingen sa...

Kul, slåtterdagen är också nåt att satsa tid på.

Lusthuset sa...

Tänk att ha sett Nornan i verkligheten det måste vara något speciellt. Har bara sett den på bild och den är sällsynt har jag förstått. I programmet "Gunnels Gröna" visades det en och den verkar nästan trollsk där den stod ensam i storskogen.

Handplockat sa...

åh du har så många fina bilder i bloggen
mums massor av ögongodis

ha det bäst

Anonym sa...

Det hade jag missat, själv är jag väldigt rädd om det vilda som växer i trädgården.

Andreas sa...

Nu var det allt längesen det hände något här på bloggen!

Linda Lunda sa...

Åhhhh vilken spännande sida! Här skall läsas! Underbara foton med!
Linda

Gagga sa...

Kom igen nu Anna o dra igång bloggen igen!